Wat is Korfbal & Lid worden

Wil je lid worden? Leuk!!

Onderstaand meer over de sport Korfbal in “Wat is Korfbal”.

Als je na het lezen hiervan enthousiast geworden bent (of al was), kun je je via de pagina CONTACT (zie bovenstaande balk) aanmelden. Wil je eerst nog meer informatie, dan kun je ook contact opnemen met Anita van den Berg via telefoonnummer: 024.6772815 of stuur een mailtje naar info@sv-nas.nl.

Door hier op Inschrijfformulier te klikken kunt u het formulier downloaden en uitprinten.

Wat is Korfbal?

De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk te scoren en het liefst meer dan de tegenstander. Net als bij andere balsporten, zoals hockey, voetbal en basketbal, heeft bij korfbal het team gewonnen die het meest heeft gescoord. Met de wetenschap dat je met korfballen moet scoren, is natuurlijk niet alles gezegd…

Het aanvallen en het verdedigen zijn twee heel belangrijke functies met een heel specifieke eigen vorm. Bij korfbal moet je door samenspel en door je vrij te lopen een kans creëren om op de korf te schieten. Korfbal is gebaseerd op behendigheid en techniek, niet op kracht. Korfbal doe je met vier of acht mensen in een team. De spelregels zorgen ervoor, dat hardheid bestraft wordt en snel samenspel beloond wordt. Of je groot bent of klein, dat maakt bij korfbal niets uit. Het gaat bij korfbal dus om snelheid en behendigheid en dat maakt deze sport juist zo leuk.

KORFBALLEN IS SAMENSPELEN

Bij korfbal wordt het team gesplitst in een aanvallend viertal en een verdedigend viertal. Het veld wordt ook verdeeld in twee vakken. Degenen die aanvallen, mogen niet in het vak komen, waar de verdedigende groep uit het team staat. Omgekeerd mag de verdedigende groep ook niet even meehelpen om te scoren bij de aanvallende groep. Iedereen heeft een eigen rol. Wordt er gescoord, dan draaien de rollen om. De aanvallers worden verdedigers en de verdedigers worden aanvallers.

Iedereen komt dus zo aan bod. De eigenschappen voor de aanval en de verdediging moeten dus allebei goed beheerst worden. Dit maakt ook het grote verschil met bijvoorbeeld handbal of basketbal, waar iedereen altijd gelijktijdig mag aanvallen of verdedigen en je dus ook altijd kunt inspringen met datgene waarin je het beste bent.

Lopen met de bal in de hand is niet toegestaan, ook dribbelen niet en zeker geen voetbal. Alleen door samenspel kan men tot resultaat komen. Korfbal krijgt door dat verplichte samenspel ook vanzelf veel beweging. Dit houdt in dat het lopen zonder bal heel belangrijk is. Dat lopen is namelijk noodzakelijk om je te kunnen onttrekken aan je persoonlijke tegenstander. Of andersom vanuit de verdediging gezien, de aanvallers geen gelegenheid geven om te scoren, vraagt ook veel beweging en behendigheid.

Het hele jaar door wordt er gespeeld. In het voorjaar en najaar speelt de competitie zich af buiten op een natuurgrasveld of kunstveld. Tijdens de winter is er een afzonderlijke zaalkorfbalcompetitie. Elke competitie wordt afgesloten met een eindstand. Lukt het in een seizoen niet, geen nood, je krijgt dus altijd een nieuwe kans om de competitie te winnen.

Omdat er geen winterstop is, blijf je dus ook in de koude maanden lekker met je spelletje bezig.

DE SPELREGELS

Korfbal wordt gespeeld in een veld wat verdeeld is in twee vakken in elk vak spellen vier speelsters van elke partij. Verder hebben we bij korfbal twee korven met paal, een bal en een scheidrecht(st)er nodig. En natuurlijk zijn er ook spelregels. In dit bestek zijn deze niet allemaal te noemen. Enkele zijn voldoende om alvast een eerste beeld van het spel te kunnen krijgen.

Zo is al gezegd dat lopen met de bal in de handen niet is toegestaan. Je moet de bal naar de andere speelster gooien. En…. Korfbal wordt gespeeld met de handen en niet met de voeten. Dus de bal schoppen is ook al verboden. In het vak staan nog andere speelsters van jouw partij. Naar een van die speelsters gooi je dan de bal. Daarna mag je weer lopen. Probeer door snel te lopen een vrij plek te vinden en jouw verdediger van je af te schudden. Wanneer je dan niet wordt verdedigd, mag je het eens proberen om op het doel (de korf) te schieten. Wanneer dan de bal van bovenaf door de korf valt, heb je een doelpunt gemaakt.

De partij die in een wedstrijd de meeste doelpunten maakt is de winnaar, dat spreekt dan vanzelf. Om te voorkomen dat er gescoord wordt, is niet alles toegestaan. Wat bijvoorbeeld niet mag bij korfbal is andere speelsters omver duwen. Schoppen of slaan is al helemaal uit den boze. De paal is er om de korf aan vast te maken, niet om er tegen te duwen zodat de bal er leuk naast valt.

Om te voorkomen dat iemand van de andere partij een doelpunt maakt, moet je dus verdedigen. Je gaat dan tussen de aanvaller en de korf staan en houd je hand duidelijk voor de bal. Wanneer er dan toch op de korf wordt gemikt, fluit de scheidsrechter af.

Bij korfbal hoef je niet sterk te zijn maar wel slimmer en of sneller dan de andere partij. Daarom is het ook mogelijk om nog op oudere leeftijd dit spel met veel animo te kunnen beoefenen. Wat je op enig moment aan snelheid bent gaan missen, kan je goedmaken met slimheid. Hoe je het doet, maakt niet uit, als je maar zorgt dat niemand van de andere partij tussen jou en de korf is. Pas dan mag je ook een doelpunt maken. Of dat dan ook lukt, is voor sommigen geluk. Maar training en oefening doet wonderen. Zelfs onze kinderen van 6 jaar doelen met gemak.

DE TEAMS

Korfbal kan gespeeld worden door iedereen van 5 tot 80 jaar. Om een team te begeleiden moet je 16 jaar of ouder zijn. Er wordt in 6 verschillende leeftijdsgroepen gespeeld

· Kangoeroes             3 – 5 jaar met een korf van 2.50 meter

· Welpen                   5 – 7 jaar met een korf van 2.50 meter

· Pupillen                   8 – 11 jaar met een korf van 3.0 meter

· Aspiranten              12 – 15 jaar met een korf van 3.50 meter

· Junioren                 16 – 17 jaar met een korf van 3.50 meter

· Senioren                18 jaar en ouder met een korf van 3.50 meter

· Recreanten            18 jaar en ouder met een korf van 3.50 meter

Om het voor de kleintjes niet direct te moeilijk te maken, wordt er bij de welpen gespeeld in één vak met 4 kinderen. Aanvallen en verdedigen loopt hier nog wel door elkaar.

WAT VERDER NOG VAN BELANG IS

s.v. NAS heeft ook een activiteitencommissie.

Behalve korfbal activiteiten zoals het familie “ 4 tegen 4” toernooi worden ook andere evenementen organiseert, zoals bijvoorbeeld: koppelschieten, het jaarlijkse jeugdkamp, dartmiddag en/of avond, een spellenmiddag, carnaval, een dropping.

Zoals je ziet heeft s.v. NAS ook buiten korfbal een aantal leuke zaken te bieden. Ook vindt s.v. NAS het belangrijk om maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Dit doet zij door met haar leden in de gemeente Beuningen deel te nemen aan de jaarlijkse collecte voor het Fonds Gehandicaptensport.